MMI.

 

La fel ca și în dezvoltarea unei ființe umane, tot așa există diferite etape și în viața unei organizații. După naștere, cea mai mare energie a copilului se consumă pentru cunoașterea propriului corp. După un an, el observă că în exteriorul ființei sale, există o altă lume, de care se leagă prin nenumărate fire.
Astfel și în viața uniunii noastre a sosit timpul când ne rupem de autoobservare. Aceasta nu pare o greutate, totuși se face în timp. Trupul organizației este Casa de Cultură și Tineret Posticum care s-a constituit ca un simbol. Sunt idei, care scrise sau spuse, par comune, dar reprezentate prin imagini sau obiecte par inovații, acceptate de toată lumea. Câteodată aceste reprezentări au puterea unei iluminării. „Progresul”, „cultura”, „cunoașterea”, „colaborarea”, sunt noțiuni banale, dar a le vedea, a le simți, creează sentimente adevărate. Sperăm, ca această clădire nu numai nouă, celor care lucrăm aici ne aduce aminte de aceste noțiuni, ci tuturor celor care au vizitat-o vreodată.

Dar precum mâna sau fața nu vorbesc numai pentru sine, ci sunt mijloace în fapte, așa și Asociația Posticum are multe foloase practice. În anul trecut Centrul Posticum a dat loc pentru activități organizate atât de organizația proprie cat si de alte organizații. Ne străduim să asigurăm condiții pentru organizarea acelor activități care corespund cu misiunea organizației noastre si care lărgesc cunoștințele și înnobilează sufletele celor care trăiesc aici.
Copilul în tinerețe cunoaște mediul înconjurător prin experiență. Asemănător lui, și noi avem nevoie de ani până când programele noastre se acomodează cu identitatea Centrului. Dacă vom reuși? Urmează să decideți d-voastră, beneficiari si participanții la acțiunile noastre.

18 ianuarie
Inaugurarea cineclubului. Denumirea – Amarcord – este aceeași cu cineclubul care a activat mai devreme la Universitatea Creștină din Partium.

16 februarie
Deschiderea la Posticum al clubului de jazz – Jazzland. Primii invitați KIM-Band.
(Jurnalul Bihorean, 2001 februarie. 16; Realitatea Bihoreană 2001 febbruarie. 16; B.N. 2001 Fe. 19)

19 februarie
Deschiderea mediatecii
(B.N. 2001 feb.15, Jurnalul Bihorean 2001 feb. 21)

17 mai
Lansarea volumului de poezii „Es egy kicsit tovabb”(Și puțin mai departe) a poetului orădean Zudor János, care a văzut lumina zilei în îngrijirea Asociației Posticum.

21 mai
La aniversarea Centrului Posticum fiecare vizitator primește un măr.

21-27 mai
Posticum acordă spațiu expoziției de artă plastică a tinerilor artiști plastici, în cadrul Zilelor-Uniunii Studenților Maghiari din Oradea -NMDSZ. Expoziția a fost organizată sub îndrumarea coordonatoarei Beteg Zsuzsa.


24 mai
Posticum acordă spațiu Conferinței de Igienă Mentală organizată de Departamentul Social al Uniunea Studenților Maghiari din Oradea.

25 mai
La întâlnirea scriitori-cititori se citesc versuri din poeții maghiari Harcos Bálint, Térey János, Kőrössy P. József, Szálinger Balázs (Ungaria).

13-15 iulie
Închiriază spațiu absolvenților din 1958 a Institutului de Medicină și Farmacie din Târgu Mure pentru aniversarea a 43 de ani de la terminarea facultății.

29 iulie-4 august
Cu sprijinul Centrului Posticum, cinci ziariști din România, participa pentru cinci zile la Pannonhalma (Ung.) la atelierul denumit " Experiment Europa”.
(Bihari Napló, 2001aug.15).

13 august
Închiriază spațiu filialei județene a EMT pentru adunarea generală.

30 iulie
Adunarea generala a membrilor Asociației Posticum.

18 august-1 september
Tabără internațională de tineret la Posticum. Acțiunea comună Posticum și Caritas St.Pölten din Austria denumita Social Work Camp 2001. Participanții – 20 tineri austrieci și 10 tineri români- au organizat jocuri pentru copiii orădeni și au pictat dormitoarele Orfelinat Kajántó Mária din Aleșd.

13 octombrie
Posticum pune la dispoziție sală Fundației Albin, pentru organizarea atelierului de lucru: Tratarea alcoolismului prin terapia de familie. Prezentator: Dwaight Morgen – terapeut de familie (USA).

15 octombrie
Posticum pune la dispoziție sală Fundației Albin, pentru organizarea
expunerii pe tema AIDS. Prezentator: Kathie De Vito (USA).

2001 octombrie-2002 iunie
Centrul Posticum oferă spațiu pentru activitățile Asociației „Táncház” din Oradea.

16-27 octombrie
Conferința filozofică: Chipul Domnului și /sau manifestarea sfințeniei în tradiția iudaică și creștină. La conferință au prezentat lucrări filozofi din Ungaria și România. Au fost deasemenea prezentate lucrările câștigătorilor la concursul anunțat anterior conferinței. Materialul conferinței a apărut în revista filozofică Kellék no. 21 iulie. 2002.( B.N. oct.24-27; Kronika oct.25 2001).

28 ocotmbrie
Concertul de deschidere al clubului Jazzland pentru inaugurarea celui de al doilea an. Participă pianistul de jazz Cristi Moldoveanu din Oradea.

16-17 noiembrie
Spectacolul formației Slop din Bamberg.

18 noiembrie
In capelă se ține hramul Sf. Elisabeta. După slujbă enoriașii sunt invitați la masă.

23-27 noiembrie
Fundația Life organizează in incinta Centrului Posticum seminarul cu denumirea " EVS - European Voluntary Service Modul de lucru și înțelegere a unui proiect de voluntariat".

1-2 decembrie.
Asociația Studenților din Universitatea. Creștina Partium din Oradea organizează întâlnirea de lucru TollFORGATÓ a redactorilor ziarelor universitare din Transilvania.
(B.N., 2001 decembrie. 3)

9,16,23 decembrie
Prezentările ținute de artistul-credincios Jakabovits Miklós sub semnul Așteptării Domnului (Adventum).

15 decembrie
Își începe activitatea clubul de copii pentru copiii între 9-12 ani. Se vor organiza activitati săptămânale în zilele de sâmbătă. Copiii participă la jocuri de dezvoltare a personalității și a diferitelor deprinderi practice.

20 decembire
Posticum asigură spațiu cursului de dezvoltare a personalității, organizat de Departamentul Social al NMDSZ.

 

MM | MMII | MMIII |  prima pagina